fredag 31 augusti 2012

Marktäckare

Jag tycker om marktäckande växter, där man inte vill ha öppen jord. De håller ogräs i schack till viss del men kan tyvärr bli som ogräs i sig själva. De kan vara en vacker bakgrund till andra plantor. Det finns många olika varianter och vi har två olika sorter, som är bra om de håller sig inom "hank och stör".

Vintergröna (Vinca Minor) är precis som namnet säger - vintergrön. Den blommar på våren med små söta, blå blommor. För övrigt sprider den sig ohämmat med långa revor. Det är bra på vissa ställen, men är svår att bli av med när den tagit för sig alltför mycket.


Revsuga - nästan svarta blad och en riktigt trevlig marktäckare. Den har ett väldigt lågt växtsätt och blommar också på våren med blå blommor. Kanske inte så söta, enligt min åsikt, och vi får också hålla efter den lite eftersom den gärna sprider sig över gränserna.

torsdag 30 augusti 2012

Aktuellt

En vacker vit Höstanemon.



Här är en rosa variant - också vacker!



En flyktig besökare vid solväggen.



En något bättre bild på den blommande tisteln - "stickigt", men vackert!



onsdag 29 augusti 2012

Skörd

Skördetider - trots att vi inte odlar grönsaker, potatis och liknande så finns det ändå lite att skörda vid ett gammalt torp och i skogen. Vi har redan stoppat en del kantareller i frysen.

Här är sista rabarberpajen för säsongen. 
Jag har också fryst in några påsar för vinterns behov.



Våra Amerikanska Blåbär gav frukt för första gången i år. De är planterade av oss och därför av senare datum. Vi har nog haft dem bortemot 5 år, så vi började undra om vi fått 2 plantor av samma sort, eller om vi fått det som är korrekt - 2 olika sorter. Här är halva årets skörd. De var inte så många, men goda! Vilken dag som helst ska resten plockas.



Slutligen har det varit äpplen. De här klyftorna stoppade jag i muffins - och en del klyftor frös jag in. Sedan har jag gjort äpplemos - inga mängder, men ändå så att det räcker ett tag. Det blev jättefint mos på frukt från en vildapel.

tisdag 28 augusti 2012

Höstglädje

Det är nu mörkare kvällar och igår kändes det tydligt att det var höst i luften. Soligt och vackert, men så där kyligt med hög luft. Höstkänslan förstärktes av att det flög över en flock tranor. Ljudet från dem är omisskännligt.

Det var också bra arbetsväder, så det blev mycket ris och grenar "ihopstädade" i skogen. Jag njuter av känslan att det blir fint där. Myggen hade också tagit paus, så det var perfekt.

Men man kan fortfarande njuta av lite blomsterfägring.

Här syns en vacker Tistel - om man tittar noga så syns den rosa blomman i mitten på fotot. (Okey - inget vidare foto!)



Syrenbuddlejan har slagit ut ordentligt nu. Mycket insekter lockas dit. 
Jag såg bl.a. en Citronfjäril, som fladdrade förbi. 



När det gäller Bolltisteln så tycker jag att den är vackrast innan den börjar slå ut riktigt. Men det är mycket insekter, som gillar den också.

måndag 27 augusti 2012

Rödhake

Vi har några rödhakar omkring oss när vi är ute och arbetar i skogskanten eller trädgården. De är vansinnigt söta och vad jag tror nyfikna. Kanske de bara är sällskapliga.

De kan sitta någon meter ifrån oss då vi jobbar med något. Det är ett trevligt sällskap i alla fall.

Eftersom jag inte lyckats få någon bild på den så får det bli ett exemplar av barnbarnets färglagda fjärilar. (Gjord via en app i telefonen.)

Raket

Vi har en raket i köksfönstret!

Jag har tittat ett tag efter den, och för två dagar sedan hade den kommit 1 dm. Knoppen i vår Spindellilja. Det är en gammal krukväxt och den brukar blomma så här års på sensommaren. Vi har två exemplar, men det är bara en som skickat upp sin knopp än.

Knoppen växer ca 1 dm om dygnet. Blomman blir lika hög som en Amaryllis, och är helt vit och har smala spretiga kronblad. Den är väldigt vacker och när den blommar lovar jag återkomma med en bild av den.


söndag 26 augusti 2012

Fästingar

Otrevliga små kryp. Vi har en tendens att få många fästingar under en säsong. Jag luktar nog "fästinggott" säger jag. Jag har haft Borrelia och har självklart vaccinerat mig mot TBE. Förra året lyckades jag nog få minst 50 fästingar och är så imponerad av en del personer, som säger att de aldrig haft en enda fästing på sig.

I år har vi skaffat oss varsin dosa, som avger ett ljud, som ska göra att fästingarna låter bli att hoppa på oss. Hittills har jag nog bara haft en tredjedel så många som förra året. Jag tror därför att den faktiskt fungerar.

Barnbarnet fick det här tjusiga plåstret då hon vaccinerade sig senast.


Fästingdosa


lördag 25 augusti 2012

Träd

Två små träd, som är spännande och trevliga att ha.

Ett Näsduksträd, som lever rätt anonymt i vardagen. Botaniska Trädgården i Göteborg brukar annonsera när deras blommar, så det är lite spektakulärt. Vårt träd som nu är ca 1,5 m högt har inte blommat än. Det lär ta minst 10 år innan det börjar och vi har nog haft vårt i 8-9 år vid det här laget. Så lite spännande känns det allt. Kanske nästa vår, kanske inte....


Här syns vår Gyllenlönn. Cirka 2,5 m hög och lyser vackert i planteringen. 
Det är så trevligt med lite avvikande färg.



Metasekvoja

Vi tycker om träd. Här är ett som ska bli många meter högt. Är väl nu ca 4 m och kan nog bli 20 m om det vill sig. Det har så vackra blad och ser sirligt ut, tycker jag.



fredag 24 augusti 2012

Tystnad

Vad är tystnad?

När jag utför stillsamma aktiviteter, som att rensa svamp eller dra grenar i skogen, så far tankarna runt i huvudet. Jag upplever starkt att vi har tystnad omkring oss. Ändå är det nästan ständigt ett susande i träden, lite olika läten från fåglar då och då, bilar eller maskiner som åker förbi på den större vägen, en hund som skäller långt borta eller en ko som råmar.

Så trots att jag upplever att det är tyst omkring mig, så är det inte det. Här ute i naturen är det en annorlunda tystnad trots att det inte är helt tyst. Det trivs jag med.

En liten tyst blåklocka, som jag upptäckte under morgonpromenaden.



Ett härligt vackert blad på en buske, som jag inte vet vad den heter. 
Det är så fantastiskt med den röda kanten.

Höstbär

Många träd och buskar är generösa på sensommaren/hösten. Det blir bär i olika storlek och färg. Det blir massor som man kan äta, det gillar jag, men det finns också många som är giftiga. Det är inte lätt för barn att förstå varför ett är ätbart och ett annat inte är det.

Bären är ju också en prydnad i trädgården, men jag försöker hålla mig uppdaterad om vilka som är farliga. Växterna kan ju också vara giftiga i sig, och jag blir fascinerad av att vilda djur för det mesta känner det på sig. Några exempel här nedan från vår trädgård på bär.

Trolldruva - giftig men vacker!



Järnek får vackert röda bär senare på hösten. De sitter kvar, liksom bladen, över vintern och är en prydnad på julbordet. Här är bären fortfarande omogna. De ska inte ätas.



Mahonia - bären ska bli blåa och är ofarliga. Också vackert vintergrön.



Giftinformationscentralen är bra att ha då man är osäker. 

torsdag 23 augusti 2012

Stengärdsgårdar

Vår skog innehåller många, och bitvis långa, stengärdsgårdar. På en del ställen har träd växt upp alldeles vid dem. Det är verkligen ett kulturminne och jag tänker på hur förfäderna slitit för att få till dem. Marken är väldigt stenig, så det fanns mycket materiel till dem.

På några ställen finns stenrösen också. Man får vara försiktig då man jobbar i skogen, så man inte skadar dem. De är ju skyddade och får ej förstöras eller ändras. Men det vill jag inte heller, då jag tycker att de är så vackra.






Lönnar

Det är fascinerande med naturens mångfald. Vi har tre olika lönnar. Alla är vackra på sitt sätt, tycker jag.

Blad från vanlig vild Lönn.



Blad från Gyllenlönnen.



Blad från Strimlönnen.

onsdag 22 augusti 2012

Sommarbilder

Fortfarande är det sommar! Dessa blommor och bär lyste då jag tog min runda i trädgården idag.

Jag är särskilt förtjust i den vita Höstfloxen.



Nu börjar till och med våra Amerikanska Blåbär att mogna. 
Det är första året det blir något på dem.



Syrenbuddlejan är en fjärilsmagnet.



Det här Höstsilveraxet har en mörk bladfärg och heter Brunette.


Rosor

Vi har inte särskilt många rosor. Rosor är väldigt vackra tycker jag, men drabbas också lätt av bladlöss. I år har våra rosor blommat väldigt sparsamt. De har nog inte gillat regnet, tror jag. Vi har några Vresrosor, en gammal ros (som fanns här då vi övertog fastigheten), några buskrosor och sedan två klängrosor med rosa blommor - New Dawn. Jag njuter av de vackra blommorna, särskilt på de sistnämnda. Allra vackrast är knopparna som precis ska slå ut.



New Dawn.


tisdag 21 augusti 2012

Dagsnotiser

Vardagssysslor - ogräs, ved, äpplen, husdjur!

En groda som vi störde i vedhögen!



Nästa - skogen!



Nästa - vedboden!



Nästa - komposten!


Funkia

Funkia eller Hosta är en trevlig växtsort. Den finns i massor av färgvariationer, olika storlekar från miniatyr till meterhöga. De blommar med olika färger. Vi har vita blommor, ljust eller mörkt lila. Egentligen är det för bladverket man odlar dem, men jag tycker att blommorna också är vackra.

Den är perenn och kommer lagom för att dölja till exempel rester av vårens lökar. Det gillar jag. Tyvärr gillar sniglar dem också. Vi har svarta skogssniglar och små snäckor. 
Så ibland ser bladen lite malätna ut.


Här finns några av de sorter vi odlar.