söndag 30 september 2012

trädgård och skog

Jag beundrar och gläder mig åt vackra välplanerade trädgårdar. Men jag älskar vår egen. Trädgården är liksom integrerad med skogen och det finns inga tydliga gränser mellan delarna. Visserligen har vi nät/staket runt en del av det som innehåller trädgården, men skogen finns också i den här delen.

Här syns några bilder på den miljö jag är så glad i.

Promenadstråk från skogen och in mot trädgårdsdelen. 
Längst bort ses en Avenbokshäck och hitom den växer både Lagerhägg, Azalea och Näsduksträd tillsammans med Granar.



En gammal uttjänt Björk, som numera står som en staty bland allt det levande.



Den brokbladiga Kornellen står invid några Björkar. 
Som granne finns bl.a. Hostor, som nu är gula. Bakom syns en Fläder.



Här står en gammal Oxel, med flera stammar. 
Bakom den syns återigen den brokbladiga Kornellen, nu från andra hållet.


lördag 29 september 2012

Höstbilder

Färggrann som en läcker karamell -Hösteld. Bakom finns en Magnolia.



Ett prydnadskörsbär som skiftat färg...



Hösteld på håll i sin omgivning.


fredag 28 september 2012

Brevlådan

Vi har haft en fin och bra brevlåda, som varit rymlig också. Vi fick den i present av yngste sonen med familj, då vi flyttade till torpet. Den har, som sagt, varit välfungerande.

För ett litet tag sedan blev den tyvärr påkörd av någon, som inte behärskade svängen, där den var uppsatt. Därefter har den suttit lite snett och vint och inte varit lika bra - särskilt inte för brevbäraren.

Vi bestämde oss således för att byta ut den. Vi köpte en ny på nätet, med bild på som barnbarnet designat, och sedan har maken jobbat med att få ett bra fundament. Det är rätt stenigt i marken, så det har varit ett tufft jobb. Men nu sitter den på plats och har precis blivit invigd!

Den gamla brevlådan, som nu tjänat ut....



....en rejäl "fot" och den nya skapelsen... Vi är riktigt nöjda.
Nu håller vi också tummarna för att den får stå ifred!


torsdag 27 september 2012

Bokar

Flera olika Bokar "bor" i vår trädgård.

Den här har gula blad och heter Hängguldbok.



Nästa sort är trefägad och har tillnamnet "Tricolor".



En röd Pelarbok finns också och är ca 4 m hög vid det här laget.



Vanlig Bok i form av plantor, som ska sättas ut i skogen.



Till sist en Avenbok, som vi främst har som häckväxt, mellan olika delar i trädgården.


onsdag 26 september 2012

Parkslide och Humle

Det finns en växt hos grannen alldeles invid vår tomtgräns. Det är Parkslide och är något av ett otäckt ogräs. Jag "googlade" på det och fick ett antal vittnesutsagor om hur aggressivt den sprider sig. Den är åtminstone 2 m hög och sprider sig med rotskott. Den vissnar ner helt på vintern, men sätter sen fart igen på våren.

Vi försöker hålla den i schack genom att dra bort alla rotskott, som kommer inne i vår trädgård. Det är ett ständigt pågående arbete under växtsäsongen. Den är rätt fin då den blommar, men det hjälper inte. Det är absolut en växt man ska akta sig för har vi konstaterat.

Parksliden blommar nu på hösten.



Humle växer också rejält men är avsevärt trevligare. 
Vi har den växande på en del av vårt staket och så här års kommer de fina små kottarna.


tisdag 25 september 2012

En tidig morgon

Igår kom jag ut i skogen relativt tidigt. Härlig luft och skönt kroppsarbete väntade, med att dra ris och grenar efter förra vinterns avverkning. Jag samlar det i högar för att det senare ska gå till flis. Det känns så bra och blir så fint på marken. Allt ska inte bort utan en del ska gödsla marken, men det större läggs i högar.

Så ofta som vädret tillåter försöker jag jobba med det här och vanligtvis blir det 1-2 timmar i skogen dessa dagar. Det rensar hjärnan på ovidkommande tankar och jag bara njuter av det.

Solen sken från klarblå himmel och det var vackert ute. Morgonsolen ger nya intryck. Jag väntade bara att få se ett rådjur eller något annat djur, men de visar sig aldrig när jag jobbar i skogen. De hör mig nog trots att jag tycker att jag är tyst.



Efter allt regnande i år så är marken ganska mättad med vatten. Bitvis kommer det upp i dagern och bildar små pölar. När solen sken in i skogen så ångade det från marken. Det var riktigt vackert att se.


måndag 24 september 2012

Färgprakt

Jag älskar lönnlövens underbara höstfärger!

Kastanj

Vi har en liten, men vacker Hästkastanj. Den blommar på våren med ljust röda/orange blommor. Den har nog funnits hos oss i ca 7-8 år tror jag. Nu är den ca 2 m hög och kommer nog att bli det dubbla till slut. Den står vid vår entré, så den känns välkomnande. 

I full blomning under våren....



....i sommarens skepnad....



.... så här års har den redan börjat tappa sina blad, 
men det finns en och annan kastanj utvecklad.

söndag 23 september 2012

Fler senblommare

Det finns många trogna blommande växter än trots höstens ankomst. Fortfarande blommar några rosor, näckrosor, julrosor, nävor och en och annan klematis. Sen finns det en del rena höstblommor, som höstanemon och höstflox bl.a. Dessutom finns det några, som inte börjar blomma förrän så här sent. Några har fortfarande inte slagit ut.

Här syns Vaxklockan, som precis visat sitt snurriga inre. 
Den är hängande så jag fick hjälpa den lite för att fånga insidan.



Några blommor finns kvar av Strålrudbeckian. 
Den håller tyvärr på att försvinna för oss. Vi får nog hitta en bättre växtplats.



Nu blommar äntligen Silveraxet. Den här har mycket mörka blad. 
Själva blomställningen är 3-4 dm lång.



En blomma jag inte är så särskilt förtjust i är Gullriset. 
Det står utanför själva trädgården, men visst lyser den upp lite.

lördag 22 september 2012

Rosenflockel

En variant av Rosenflockel, som blommar nu. Den är över 2 m hög och trevlig så här på hösten. Egentligen så vill den stå soligare än vad vår gör, men det är fint där den är.

fredag 21 september 2012

information från Nationalnyckeln


Fick den här kommentaren på mitt blogginlägg - förskräckligt om de lägger ner den, tycker jag!


Nej, nej, nej! De överväger inte alls att ge ut resten av bokverket enbart digitalt! Utredaren föreslår att produktionen helt ska läggas ner! Sprid gärna detta! http://www.avaaz.org/en/petition/Namninsamling_till_stod_for_fortsatt_utgivning_av_bokverket_Nationalnyckeln_till_Sveriges_flora_och_fauna_forkortad_NN/?ftfEtdb&pv=0 på Nationalnyckeln

Nationalnyckeln

Jag prenumererar på Nationalnyckelns utgåvor om alla Sveriges arter. Hittills har jag köpt 15 delar, varav den senaste kom häromdagen. Utgåvorna kommer 2-3 stycken per år under ca 20-25 år, och handlar om olika växt- eller djurgrupper. Den senaste handlade om strålfeniga fiskar.



Ett foto på hela bokverket hittills. 
Det är tunga böcker som väger 2-3 kg per styck.



Här syns boken om steklar.



En av flera delar som handlar om fjärilar. 
Det är fascinerande hur många olika arter det finns.


Ett problem är att de överväger att ge ut resten av bokverket enbart digitalt. Det vore roligt att få hela bokverket komplett i stället. Jag gillar att bläddra i böckerna, för att se vilka arter som finns. 

torsdag 20 september 2012

Besök

Förberett inför besök av sotaren - årlig kontroll!

Tidlösa

Nu har löven börjat falla från vissa buskar och träd. Häggen är i stort sett kal, likaså är kastanjen. Asken har också börjat tappa sina löv. Det är höst!

Men nu är det dags för Tidlösan att blomma - en vacker uppenbarelse så här på hösten.

onsdag 19 september 2012

Besök på Zetas

Vi kan inte åka förbi Zetas i Stockholm utan att kolla och eventuellt handla något. En trevlig gräsplantering lockade mitt öga. Det blev dock inget inköp av detta....




Däremot köpte vi en gulbladig Kornell....




.... och en doppresent, som vi gillade! Hoppas lille Gustav gör det också!

tisdag 18 september 2012

Renovering

Vi började renovera torpet 2004. Då fixades skorsten, eldstäder och tak. Sedan har det fortsatt allt eftersom och år 2009 flyttade vi in permanent i torpet. Jag älskar att bo i det här lilla formatet. Sysselsättning har vi alldeles utanför dörren och hur mycket som helst och när vi vill.

Det har varit mycket att tänka på och huset är ju som många andra gamla hus inte alldeles rakt och vinkelrätt. Så ibland har det varit lite pilligt att få till det. Vi har moderniserat huset med vatten och avlopp, men ändå försökt behålla den gamla atmosfären. Hur det har lyckats kan man ju alltid diskutera, men vi är rätt nöjda.

Vi har också fått hjälp av sönerna med familj. Här spacklar vår svärdotter....



....och här fixar båda sönerna och lilla barnbarnet papp på väggen.


måndag 17 september 2012

Höstlöv

Färgsprakande Hösteld och blekare Kameleontbuske.


söndag 16 september 2012

Gammalt

Den gamla brunnen består av en kvarnsten högst upp. Nu har jag rensat bort all mossan på den. Kvarnstenen är sprucken så det var därför de kunde använda den till brunnen. Hela kvarnstenar såldes över stora delar i världen.

Äldste sonen har gjort ett brunnslock och på det får vi ha en tung sten liggande. Själva brunnen är väl ca 2,5 m djup och när det är högt grundvatten vill man inte ramla i den förstås.



Den gamla vedboden var ihopbyggd med ladugården. Men vedboden hade ett plåttak och har alltså klarat sig. Äldste sonen stagade upp vägg och tak för några år sedan, så den fungerar fortfarande till att förvara veden i. Den ser väl lite risig ut men vi kommer att använda den så länge det går.



Här är resterna av själva ladugården. Taket var trasigt och sen går det ganska fort att bli förstört. Vi hade tyvärr ingen möjlighet att rädda den.

lördag 15 september 2012

Skogsmiljöer

Det finns olika områden i skogen. Vi har gammelskog, olika kärr och bäcken som rinner igenom. Vår mark är ca 5 ha stor och det finns en fascinerande blandning inom området. Jag älskar att gå i skogen, att plocka ris och grenar, att lyssna till alla ljud av fåglar och suset i träden. Det är bara under älgjakten jag försöker hålla mig borta helt och hållet.

Vår ambition är att det ska bli en vacker blandskog med olika lövträd och gran och tall. Vi har rejält stora träd, både ekar, aspar, björkar, askar, alar, granar och tallar. Nu har jag säkert glömt något. Maken ska plantera ut bokar också, men det lär ju ta några år innan de blir riktigt stora. Träd planterar man för framtiden.

Nu börjar skogshuggarsäsongen närma sig och sen kommer hästarna och drar ut virket. De är så fantastiska i det jobbet och det blir inga skador efter dem. Dessutom kommer de fram nästan överallt.

Här ses ett vattenhål, som ska dikas ut och en del av gammelskogen.


Det här är en bild över det stora kärret och en bild från bäcken som rinner från kärret. En del träd är så murkna så de har ramlat. Nu gäller det att ta bort det som behövs, så att de livskraftiga blir kvar. Ett och annat dött träd sparas också som skafferi för fåglarna. Det får inte bli helt utarmat på insekter heller. 


Här är stora tallen intill en av stengärdsgårdarna och så vyn mot huset från skogen sett. I vinter ska det som är bakom tallen gallras ur.