måndag 31 december 2012

Födelsedag

Idag fyller lilla älskade barnbarnet Elsa 7 år. Tiden bara "ramlar" iväg och hon är ju inte så liten längre. Vi njuter av varje minut vi får vara tillsammans med henne. 

Hon har givetvis alltid raketer på sin födelsedag och det bästa är att vi får träffa henne senare idag! Hoppas hon får en härligt, underbar dag!

GRATTISKRAMAR från farmor och farfar!

Prinsessa för en dag!



Julafton!



Tuffa tjejen!



Bland blommor och blader!


Så väntar en härlig semestervecka med skidåkning...


söndag 30 december 2012

Lördagsmys!

Haft en otroligt trevlig dag igår med Elsa och hennes mormor och morfar, moster och morbror. Givetvis var föräldrarna också med. Härligt också när julen kan gå över i nyårsfärger.


lördag 29 december 2012

Vintersol

Trots varierande väderlek med ömsom kyla, ömsom töväder, 
så kan en solig vinterdag ha sina fördelar (trots halkan)....


fredag 28 december 2012

Fikaplats

Trots regn och töande tar det nog en stund innan vi kan fika här igen...


torsdag 27 december 2012

Rådjursspår

Snön kom i stora mängder under helgerna. Det blev mycket att skotta och vi upptäckte spår av rådjur i trädgården. Detta trots nätet. De hittar något ställe att ta sig in på, när de verkligen vill. 

Jag pulsade runt i trädgården - lite tungt i ca 4 dm blötsnö - och jag hittade "övergångsstället". Maken hittade det andra. Nu vet vi var vi måste fixa det bättre till nästa säsong.




Och idag på morgonen såg jag själva rådjuret stå under fågelmaten och äta solrosfrön....

onsdag 26 december 2012

Etiketter

Vår svärdotter gör världens finaste paket. 
Här finns två av de fina julklappsetiketterna hon ordnat med i jul.


tisdag 25 december 2012

Julgran

Granen blev fin med hjälp av Elsa!



söndag 23 december 2012

Dan före "doppare-dan"

Så var fjärde ljuset tänt!


Idag firar vi julafton med familjen...

lördag 22 december 2012

Juleväntan

Så kom det i alla fall lite pudersnö och fixade julstämning igen utomhus. 

Nu väntar vi bara på att barnbarnet ska komma och klä julgranen...




fredag 21 december 2012

Köksspisen

Järnspisen i köket är väldigt effektiv med att värma huset. Det känns som att veden är drygare i den och att man får bättre effekt än av braskaminen.

Sen slamrar det så trevligt när man laddar den. Jag tycker om det...


torsdag 20 december 2012

Snöras

Häromnatten rasade snön från taket! När det rasar skakar det i huset och mullrar ordentligt.

Vi lärde oss för ett par år sedan att inte skotta gångväg alltför nära huset eftersom snöras täpper till den helt. Det som kommer ner är stora isklumpar, eftersom det sker vid töväder, och det är jättetungt att skotta bort. 

Trots vår försiktighet så lyckades ändå snöraset täcka den skottade gången i år igen, men bara på en sida om utgången i alla fall. Här är det bara en hård skyffel och starka armar som fungerar.



Så fick jag en fantastisk :-))  bild på ekorren som åt solrosfrön....


onsdag 19 december 2012

Gråväder

Idag hade vi besök av en ekorre vid fågelmaten. Fåglarna var inte särskilt störda av honom och han kom inte åt att ta något, så han försvann fort.

Sen har mildvädret helt suddat ut den vackra utomhusmiljön. Nu känns det bara grått igen, trots snön som finns kvar på marken. Vi får se om det hinner ändra sig till jul....




tisdag 18 december 2012

Längtan

Nu längtar vi mycket efter bästa lilla hjärtat! Snart ses vi igen!




måndag 17 december 2012

Julkort

Jag hör till den gamla stammen, som fortfarande skickar lite julkort per post. Det blir till dem jag inte träffar på julen och som jag ändå vill komma ihåg. Facebook-vännerna får en kollektiv hälsning där. 

Jag fick överta en del äldre julkort från svärmor när hon flyttade till ett äldreboende och jag tycker att det är roligt att använda dem nu. Här ses några stycken av blandad kaliber.


söndag 16 december 2012

Advent

Och så var det tredje advent....


Vintergräs

Att låta prydnadsgräset behålla sina vippor över vintern kan också bli vackert....


Tyvärr kom regnet och förstörde det...



lördag 15 december 2012

Kastanjen

Så fick lilla kastanjen också lite julkläder.....


fredag 14 december 2012

Rimfrost

Sol, snö och rimfrost är en härlig kombination. Förra nattens stjärnklara himmel gav en förutsättning för detta. Jag var iväg igår och handlade kött/charkuterier hos Lugnås charkuteri. Så här års blir det långa väntetider där, men jag passade ändå på att stanna och ta några kort högst upp på Lugnåsberget. Det var tjusigt tycker jag.

Här skulle det vara möjligt att köra med häst och släde, om man kunde och hade någon....


Nu hoppas jag på klart väder under natten mellan torsdag och fredag också - 
för att se det stjärnfall man förvarnat om...


torsdag 13 december 2012

Vinterfåglar

Vinterfåglarna har det svårt och behöver mycket hjälp med maten nu....

Talgoxar, blåmesar, nötväckor, hackspettar och en hel del andra fåglar är trogna besökare. Nötskrikorna är glupska men behöver också lite inombords.



Vi har en hel flock med pilfinkar som matgäster för första året. 
En koltrast är också trogen besökare...


onsdag 12 december 2012

Ek

Nu står de mäktiga ekarna fulla med snö....





tisdag 11 december 2012

Transporter

Att dra upp soptunnan till vägen är tungt och bökigt på snöiga småvägar. Det är väl en 150-200 m långt, men det tar en liten stund att fixa trots allt. Tur att vi inte behöver göra det så ofta. Det blir max var 4.e vecka. Vi har ju kompost och sopsorterar självklart det som går. 

Så här års får veden åka pulka in. Det underlättar....







måndag 10 december 2012

Utebelysning

Lite ljus på lekstugan...



... och lite i en gran....




söndag 9 december 2012

Grynkorv

Nu är årets grynkorv tillverkad. Tillsammans med en av mina svägerskor så tillverkas korven hos mor. Mor står för recept och tillverkning av smeten. Ann och jag ser till att fjälstren fylls lagom och bra. Vi är riktigt nöjda med årets resultat....

Välkommen hem till mor i advent...




En glad "korvstoppare"...



Resultatet är samlat....


Julen är räddad!

Och andra ljuset i advent är precis tänt.





lördag 8 december 2012

Julesnö...

Det blir riktigt tjusigt med all snön. Lite julstämning blir det av det även om det också innebär en hel del jobb. Vi har ju ändå klarat oss här ganska bra förhållandevis och hittills har vi väl fått ca 3-4 dm snö. 

Jobbigt att skotta, vilket maken sköter. Vi köpte en snöslunga förra säsongen, för att underlätta. Andra gången den användes nu gick den tyvärr sönder. Trist när det skulle vara en hjälp....



fredag 7 december 2012

Underbart!

Maken fick en hemgjord adventskalender i födelsedagspresent. Det var svärdottern och barnbarnet som tillverkat denna. Så nu myser vi varje morgon till små ljuvliga teckningar.

Det kan väl ändå inte vara mer underbart än att få ett hjärta eller härliga bollar!



torsdag 6 december 2012

Julbak

Jag har väldigt få "måsten" inför julen. Det är inget som stressar längre. Vi har minskat ner på antalet julklappar och de som blir, är redan köpta. De ska bara slås in i presentpapper.

Maten kan jag förbereda en hel del och förvara i frysen. Numera har vi en extra frys och det är jättebra till olika helger. Så jag kan ta det ganska lugnt i advent och beta av "komihåglistan" i lugn och ro. Det är en fördel att inte behöva åka till "jobbet" längre förstås.

Pepparkakor är ett dock ett "måste". Degen är så otroligt god. Nu för tiden så gör jag det lite enklare för mig. Jag formar längder innan degen läggs i kylskåpet över natten, och sedan "hyvlar" jag kakor med osthyveln. De blir givetvis inte särskilt vackra men de smakar precis lika bra och de blir riktigt tunna. Det spar på armkraft och axlar. Pepparkakorna blir jättespröda, tack vare att jag inte behöver använda mjöl för att baka ut dem.

Det är annorlunda då jag bakar med barnbarnet, för då ska det kavlas och "tryckas". Men är jag ensam så blir det osthyveln....

Jag har också blivit väldigt förtjust i saffransskorpor. Det har en f.d. arbetskamrat (Christina) lärt mig. Så nu ingår det i julförberedelserna att baka sådana. De är "mumsiga" i advent. Jag använder pumpakärnor i stället för hasselnötter. Det tycker jag smakar bra.

Så nu är både saffransskorpor och pepparkakor gjorda!








onsdag 5 december 2012

Ormhassel

Nu kan man riktigt njuta av Ormhasseln vackra grenverk. Det är först när den tappat alla löv, som härligheten uppenbaras. Bladen är också "skrynkliga" men grenarna är en riktig vinterprydnad.



Fotograferat innan snön!



tisdag 4 december 2012

Vara Trädgårdsförening

Givetvis är vi medlemmar i en lokal trädgårdsförening. För oss gäller den i Vara. De ordnar utflykter och olika trädgårdsaktiviteter. Bl.a. har de haft betonggjutning på schemat. Vi är också medlemmar i Riksförbiundet Svensk Trädgård och Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Båda dessa ger ut var sin tidsskrift. Dessa är fyllda med bra information och inspiration.

Så här års studeras det flitigt i olika frö- och plantkataloger. Zetas är en favorit, en handelsträdgård belägen i Kungens Kurva utanför Stockholm. Dessutom kommer frökataloger från Göteborgs Botaniska Trädgård respektive från England. Det är maken som jobbar med frön - jag ägnar mig mer åt olika idéer. Visst ska man drömma så här års om en ljuvlig blomstertid som kommer.

Här syns lite ögongodis!


måndag 3 december 2012

Vintervitt!

Snön gör att allt är ljusare igen. Under gårdagen sken solen och det var bitande kallt. Men det var dags att ta in mera ved och då passade jag på att se mig omkring. 

Dammen har nu frusit. Eftersom det är en rinnande bäck, som passerar den, 
så tar det lite tid innan isen lägger sig.



På vägen in med veden...