söndag 30 juni 2013

Ros

Vi har inte så många rosor. Men här är en vit Buskros som gläder oss mitt i sommaren.



lördag 29 juni 2013

Blågull

En liten planta som flyttades i fjol. Nu belönar hon oss med lite blommor.


fredag 28 juni 2013

Nytt!

En liten nyplantering, som behöver extra omvårdnad. Den innefattar ett gulrandigt Gräs, en gulbladig Hosta och gulbladig Alunrot. En Japansk Lönn finns också och så ska lite lilablommande växter till också. Det är spännande att se hur det utvecklas.


torsdag 27 juni 2013

Staket

Nu jobbar vi med ett nytt staket mot rådjuren. Det syns inte jättemycket utan det går att stå ut med. På ängen innanför staketet ska bokplantor sättas. Det växte bok här förr och vi hoppas på nya inför framtiden.



onsdag 26 juni 2013

tisdag 25 juni 2013

Krolliljor

Det är dags för Krolliljorna att blomma. 
De växlar växtplats lite och vi har inte så många. 



Det finns en vit också, som ännu inte slagit ut. 
Den växer under en buske så den har det lite skuggigare. 
Jag tycker att de är vackra!


måndag 24 juni 2013

Digitalis

I år har jag varit lite bekymrad över våra Fingerborgsblommor. De brukar komma på alla möjliga och omöjliga ställen, men i år trodde jag att de försvunnit helt. Det är nog den hårda senvintern som decimerat dem. Så jag blev riktigt glad när det faktiskt finns några plantor i år trots allt. 

Fingerborgsblommorna är ju tvååriga och förra sommaren fanns massor av "ettårsplantor", som skulle blomma i år. Det blev inte så många som klarade sig, men jag är glad för de som finns. Det vore trist om de försvann helt eftersom de verkligen hör till torparträdgården. Hoppas bara att någon rosa överlevt också.



söndag 23 juni 2013

Gubbar?

Det finns ju rätt mycket smultronplantor i och omkring våra marker. Det är en rätt härlig känsla då bären är mogna. Om barnbarnet är här då ska det plockas på strå förstås.

Vi har också någon sorts "gubbar" växande vilt i trädgården. De är nästan som en marktäckare. Det blir en sorts ljust rosa färgade bär - varken smultron eller jordgubbar - men de är söta och goda. Jag vet inte om de har utvecklats ur någon ursprunglig planterad sort eller uppstått spontant från vilda smultron. Jag tycker i alla fall att de är rätt fina när de blommar.




lördag 22 juni 2013

Tittut

Några gula Vallmor tittar fram under en buske.



Den vackra, vilda Nattviolen sprider också midsommarfägring!
Det är en ynnest att ha så vackra orkideer växande vilt i skog och trädgård.




fredag 21 juni 2013

Kastanj

Kastanjen blommar för fullt. Det är en sort med rödaktiga blommor och som inte blir så stor som en vanlig Hästkastanj. Vi tycker att den är väldigt trevlig.


Glad midsommar önskas den som ser detta!





torsdag 20 juni 2013

Höjdpunkt

Nu har vi precis avnjutit barnbarnets sällskap under en vecka. Det är fantastiskt roligt att få mysa med henne. I år har hon visat lite mer intresse för blad och blommor och även skogen. Det är roligt att se hur nyfiken hon kan vara på nya saker.

En cykeltur är alltid rolig.



Ett kärt besök hanns med under veckan. Syssling Alice kom och förgyllde lekarna lite. Oj vad de pysslade, sydde, sjöng och spelade teater och här var de på väg på skattjakt. Det gällde att samla in olika trädbitar som tillkommit under makens trädfällning i vintras. Några var extra värdefulla och de fick ihop till några glassar vardera.




Längtan efter mamma och pappa kan också bli stor när man är 7,5 år gammal. Då passade hon på att skriva ett brev till dem. Det är roligt när man lärt sig läsa och skriva och då kommer det till nytta!


onsdag 19 juni 2013

Trotjänare

Pioner är fantastiska! Här är återigen en drottning som blommar. Torpets gamla bondpion sprider glädje under flera veckor. Härligt!



tisdag 18 juni 2013

Aklejor

Små och stora i mängder av olika färgnyanser. Aklejorna har en förmåga att placera sig var som helst. Det är en ynnest och ger bara större glädje i trädgården. De är också tacksamma eftersom de blommar under lång tid. De är ett absolut måste i vår torparträdgård.









måndag 17 juni 2013

Förvandling

Från vedhög till vedstapel. Det innebär mycket jobb men är nyttigt för konditionen.



Vedklamparna ska efter sågning också klyvas....



I år är jag riktigt nöjd med vedstapeln. 
Hoppas den ska hålla eftersom den ska ligga till nästa höst.



Arbetsplatsen är belägen under en av våra största granar.



söndag 16 juni 2013

Jubileum

Idag är det fyra år sedan vi permanent flyttade till vårt torp. 

Så här i juni är det som allra vackrast. Vi älskar träd och buskar uppblandat med perenner och vilda blommor. Att befinna sig i allt det gröna ger helt klart en skön känsla. Det är en miljö som aldrig blir klar. Det finns alltid projekt att ta i. Sen älskar jag att det inte är så perfekt utan att naturen får vara med och bestämma hur det ska se ut. Det är avstressande att dra lite ogräs här och där, att ansa buskar och träd och att rensa undan sådant som kommit helt fel, enligt vårt tycke. 

Trädgården är tydligt integrerad med skogen och jag tycker att det är underbart att uppleva blandningen av svensk natur, torparmiljö och lite mer exotiska/speciella växter. Varje morgon/förmiddag tar jag en promenad genom den odlade trädgården och ibland en sväng ut i skogen. Jag njuter av det hela och försöker leva i nuet, eftersom jag vet att det snabbt kan ändras. 








lördag 15 juni 2013

Enkelt....

Midsommarblomster mot gärdsgården. Vackert i all enkelhet.


fredag 14 juni 2013

Äppleträd

Ett gammalt knotigt Äppleträd, som säkert är drygt 10 meter högt. Det har inte blommat så mycket i år, men å andra sidan blir det inte så mycket skräpäpplen att slänga till hösten. Jag tycker att de knotiga träden ger karaktär åt trädgården, även om det inte blir något att äta från dem längre.


torsdag 13 juni 2013

Hårda villkor

I år for senvintern hårt åt många vintergröna växter. Det var varmt och soligt på dagarna, men rejält kallt på nätterna. Det var tjäle i marken och växterna fick inget vatten. Många av våra Rhododendron är rejält tilltuffsade, men ack vilken kämpaglöd de har. Det kommer nya skott för fullt, och en och annan blomknopp har klarat sig även på de mest utsatta buskarna. Fantastiskt!





onsdag 12 juni 2013

Skolavslutning

Idag är det skolavslutning för det älskade lilla barnbarnet. Nu är det sommarlov efter första klass. Vad passar bättre då än lite smultron i en kruka som sommarpresent. Hoppas de ska ge god skörd!



tisdag 11 juni 2013

Dillpion...

När Svavelpion och Buskpion gjort sitt är det dags för Dillpionen att visa färg. Återigen en skönhet, som varar ca en vecka.



måndag 10 juni 2013

Syrener

Vi har två stora Syrenbuskar. Det är en ljust lila Syren vid en av ingångarna till trädgården...



.... och en vit vid den andra ingången. Den är mycket gammal och gläder mig alltid då den blommar.