onsdag 31 oktober 2012

Dags igen!


När vi började renovera torpet så satte vi (muraren) in en braskamin i ordinarie öppna spisen. Den har blivit flitigt använd och nu har eldningssäsongen börjat för i år. Vi får bära in ved ofta (bra motion) och vi brukar elda morgon och kväll när det är minusgrader ute. Det blir varmt och skönt och ger också en mysfaktor som jag gillar. 

tisdag 30 oktober 2012

Förberedelser inför vintern!

Dags att tömma regntunnan och att stänga av vattnet i "utekranen".

Vintern kan vara förrädisk mot växterna. Här försöker vi skydda Bokplantor som fortfarande växer i kruka. De ska planteras ut i skogen till våren och behöver något mot vinden under den kalla säsongen. Frigolit kan vara användbart.



Nu är också Dahliaknölarna upptagna. De får torka till lite och sedan ska jag lägga dem i torv och förvara där det är svalt men frostfritt.



Så åker sommarmöblerna in i förrådet....



Här får grillen och parasollen respass också...


måndag 29 oktober 2012

Frostnupet

Visst finns det en skönhet hos det som frosten precis har "angripit".





söndag 28 oktober 2012

Färdigt!

Så här blev resultatet av mitt staketbygge. Nu ska vi sätta upp rådjursnät innanför - svart och tunt. Hoppas det blir ganska diskret. 

Inte helt klart på den här bilden, men solen lyste så vackert innan det kom regn och hagel!



Staketet blev helt klart under fredagen, så när som på nätet. Jag fick hämta fler granslanor i skogen. En av våra komposthållare fick stå på utsidan, bredvid en större kompost direkt på marken.



lördag 27 oktober 2012

Säsongspremiär

Nu är de första granarna nedtagna för säsongen. Det blev två, mellanstora granar. Lite virke och en väldig massa granris. Nu har vi både till rabatter och kyrkogården.

De ser smala ut på fotot, men var nog 2-3 dm i diameter och ca 8 respektive 12 m höga.

Klart kvistade!




Här är de också kapade.


fredag 26 oktober 2012

Lekstuga

En lekstuga av yngre datum finns på tomten. Den köpte vi färdigbyggd och transporterades med lastbil till platsen. Först hade vi den som trädgårdsförråd, men sedan vi fick ett barnbarn får den tjänstgöra som lekstuga. Den heter Elsas stuga och Elsa och hennes mamma har gjort en skylt med namnet på, som sitter bredvid dörren. 

En Ask har självsått sig vid knuten och bakom klättrar en Clematis. Till höger tittar en jättestor Syren fram. Den har vita blommor och är en gammal växt i trädgården. Den är underbar då den blommar.

Lekstugan har varit uppskattad och det är roligt, tycker jag.



Elsas egna skylt!


torsdag 25 oktober 2012

Staket

Nu har jag börjat jobba med ett projekt, som innebär att jag byter ut ett staket mot ett annat. Det är ett kreativt inslag där jag inspirerats av gärdsgårdar gjorda av proffs. Så det vackra vädret igår fick mig ut ur stugan för att starta jobbet.

Här har jag samlat ihop en hel hög med slanor, som jag kan använda.



Vi använder oss av tryckimpregnerade stolpar, vilka maken fått hjälpa till med att få på plats. Det är ganska jobbigt eftersom marken innehåller mängder med stenar. 



Mitt nybörjarförsök under gårdagen. Efter lite eftertanke, så ska jag göra om det, lite lägre och lite tätare. Det är inte så enkelt, som det kan se ut, men hos oss får det duga med lite amatörkreativitet. Fortsättning följer....





onsdag 24 oktober 2012

Mera höst

Igår lyckades solen bryta igenom under någon minut. Det blev en helt sagolik färgkaskad då. Tyvärr har det skett så sällan den här hösten.

Den här Magnolian skänker ändå en mild höstfärg.



Stewartian lyser gult så här års, intill den gulgröna Thujan 
och den mörkt gröna Idegranen.



tisdag 23 oktober 2012

Fagra invånare

I vår trädgård finns en hel del rariteter som maken pysslar om. Så här års bjuder de på en färgsprakande uppvisning.

Här syns den alldeles gyllengula Klockbusken, ca 2 m hög.



En av våra Buskpioner (kallas också Trädpion) har ett jättevackert bladverk just nu. Det mörkt röda finns kombinerat med fortsatt gröna färger. Blommorna som ska komma på försommaren är gula. Den är planterad förra året och nu hoppas vi på blommor nästa säsong.



Det här är vår vackra Asiatiska Blomsterkornell, som är ca 3 m hög. Underbar i färgen nu, men har också en ljuvlig blomning på sommaren. Det blir vita blommor som "ligger" ovanpå grenarna.


måndag 22 oktober 2012

Höstfärger

Vilken vacker höstfärg Murgrönan bjuder på. Den kryper nere vid den lilla dammen och är snygg året runt. På vintern försvinner den givetvis under snön, men så fort snön har gjort sitt så gläder den mig igen.




söndag 21 oktober 2012

Qvarnstegsgruvan

Igår firade Qvarnstensgruvan att de vunnit fina utmärkelser under året. Detta skrev jag om igår på min blogg. Vi bor ju ca 1 km därifrån och har alltså promenadavstånd dit. Vi bestämde oss för att göra promenaden, som totalt blir ca 2,5 km när vi går runt. Nyttigt, men det spöregnade hela tiden. Firandet var flyttat till bygdegården, så det fanns inte en själ i området. Vi traskade i alla fall på och njöt av det vi såg, men vi var sjöblöta då vi kom hem igen och kunde värma oss med lite kaffe.

På flera ställen i bygden har konstverk satts upp, som skildrar historien. Här visas hur man gjorde då man lossade en sten från underlaget.



När vi gick så forsade det vatten överallt...



... men samtidigt kunde vi njuta av synen av gamla kvarlämnade kvarnstenar.



Här ses ingången till den restaurerade grottan, där kvarnstenar bröts. Det finns många, både dagbrott och grottor, från den tiden, men detta är den som man kan få besöka inuti. Storhetstiden för brytningen var under 1800-talet, då det var en hel industri. Det finns anor redan från 1100-talet, då munkarna påbörjade kvarnstensbrytning. Brytningen tog slut 1919, då det kom nya material att använda till kvarnstenar. Museet invigdes 1933 och är väl värt ett besök.


Ofullbordat

Ett av våra stiligaste gräs orkar inte komma längre med sin blomning i år. Det är ca en meter högt och ska egentligen bjuda på en härligt vacker hängande vippa. Bättre tur nästa sommar/höst, tänker jag.

lördag 20 oktober 2012

Fest

Idag firas det vid Qvarnstensgruvan i Lugnås. Gruvan har blivit vald till "Årets Arbetslivsmuseum i Sverige 2012". Den har också blivit utsedd tiil "Årets Geologiska Arv 2012". Detta är fantastiskt och den är också Biosfärstipendiat 2012. All heder åt de som arbetar med detta - "Qvarnstensgruvan i Lugnås" och "Övre Lugnås Intresseförening".

På grund av det dåliga vädret kommer ceremonin att hållas inomhus i bygdegården. Vi bor ca en km från gruvan och hade tänkt gå om vädret hade varit bra och det hade genomförts utomhus. Vi vill i alla fall varmt gratulera arrangörerna. Det känns häftigt att bo i en kulturbygd, där man känner "historiens vingslag".


En annan trädgårdskonstruktion...

Det här staketet byggde jag för ett antal år sedan. Jag använde grenar och slanor till det hela. De murknar undan för undan så jag får byta lite ibland. Från början var det tänkt att stoppa rådjuren från att ta sig in i trädgårdsdelen men sen satte vi upp nät utanför och nu ingår det som en del i trädgården. 

Vi har planterat en Clematis och en Kaprifol, som får klättra i staketet.



Tyvärr har aldrig Kaprifolen blommat - det är nog för mörkt för den. 
Men Clematisen bjuder på en del klockor att beskåda sommartid.

fredag 19 oktober 2012

Gamla ting!

Kvar sen gammalt i torpet finns bl.a. en liten docksäng, troligen mer än hundra år gammal. Detta gissar jag eftersom det inte funnits småbarn i torpet sen början på 1900-talet. Det är förmodligen nu döda släktingar till mig, som lekt med den. Visst är den fin!



Skelettet av en gammal stallykta hänger på lekstugans vindskiva. Där har jag placerat den, som ett minne från gamla tider. Lekstugan är däremot ganska ny. I bakgrunden syns Humlen som klättrar på staketet.



torsdag 18 oktober 2012

Järnek

Järneken får vackra bär. Dessutom är den vintergrön och en kvist eller två kan bli fina på julbordet. Jag tycker att de är vackra i en vas med Amaryllis. Jag brukar ha Amaryllisen väldigt låg i en Aalto-vas. Det blir rätt effektfullt enligt min smak. Jag har vita Amaryllis under advent och sen blir det röda till jul. Järneken passar till båda.




onsdag 17 oktober 2012

Nytt äppleträd

Det gäller att tänka på framtiden också. Vi har planterat ett familjeträd av äpple, som ska spaljeras. Sorterna är Gravensteiner, Gyllenkroks Astrakan och Filippa på just det här trädet. Familjeträd är en bra "uppfinning" för att få flera sorters äpple utan att ha flera träd. Egentligen väldigt bra för en mindre trädgård, eftersom äppleträd kan bli väldigt stora. Vi hoppas att det ska bli ett trevligt inslag i trädgården även hos oss, som komplement till de redan befintliga äppleträden.


tisdag 16 oktober 2012

Arbete väntar

Igår var vi och hämtade vår stora gräsklippare, som vi haft inne för service. Maskinen är ny för i år, men servicen blev rätt omfattande då en del av våra "kamrater" utomhus, d.v.s. mössen, hade käkat upp en hel del av ingående delar. Sånt är livet på landet!

Två rejäla högar med singel respektive grus borgar för hårt arbete i trädgården i höst och till våren. Högarna väger 10-15 ton totalt. Gräsklipparen fungerar också som en liten traktor och till den kan vi koppla en vagn och ha som hjälp. Tyvärr är det så blött ute så det får bli skottkärra nu till största delen. Detta är, som tur är för mig, makens arbetsområde. Jag får väl försöka heja på!

måndag 15 oktober 2012

Elefanttunga

Visst är den rolig - vår lilla "rotborste" som blommar nu. Det är nr 2 av våra Elefanttungor, som verkar trivas hos oss. Jag gillar den skarpt!



Pumpa

Årets pumpa (inköpt på "Lugnåsbergets Ekogrönt") är levererad till barnbarnet. Vi får se om det blir något lysande i den om ett par veckor.

söndag 14 oktober 2012

Föreläsning

Idag var vi i Vara och lyssnade på en föreläsning av en trädgårdsprofil - Karin Berglund. Hon är journalist, fotograf och författare. En av hennes böcker har vi i vårt privata trädgårdsbibliotek och den ger en hel del inspiration.

Frost

Nu har frosten redan härjat i trädgården. 
Alla Hostor och Dahlior har gett upp.

Av Hostorna återstår endast en kladdig "massa".



Jag ska försöka ta hand om Dahliaknölarna och hoppas på en ny säsong...


lördag 13 oktober 2012

Dagsnotiser

Så här vacker är Revsugan i höstskrud.



Magnolian visar lite hopp inför våren...


Trädgårdskonstruktioner

Nu har våra nya trädgårdskonstruktioner målats med svart slamfärg. 



Nu ska de täckas inuti med markväv och jord. 
Sen ska det bli plantering.... till våren...



I den ena ska de Amerikanska Blåbären placeras. 
De har en helt ljuvlig höstfärg just nu. 
Det ska också planteras Allåker bär i den. Båda sorterna är surjordsväxter.