söndag 21 oktober 2012

Qvarnstegsgruvan

Igår firade Qvarnstensgruvan att de vunnit fina utmärkelser under året. Detta skrev jag om igår på min blogg. Vi bor ju ca 1 km därifrån och har alltså promenadavstånd dit. Vi bestämde oss för att göra promenaden, som totalt blir ca 2,5 km när vi går runt. Nyttigt, men det spöregnade hela tiden. Firandet var flyttat till bygdegården, så det fanns inte en själ i området. Vi traskade i alla fall på och njöt av det vi såg, men vi var sjöblöta då vi kom hem igen och kunde värma oss med lite kaffe.

På flera ställen i bygden har konstverk satts upp, som skildrar historien. Här visas hur man gjorde då man lossade en sten från underlaget.



När vi gick så forsade det vatten överallt...



... men samtidigt kunde vi njuta av synen av gamla kvarlämnade kvarnstenar.



Här ses ingången till den restaurerade grottan, där kvarnstenar bröts. Det finns många, både dagbrott och grottor, från den tiden, men detta är den som man kan få besöka inuti. Storhetstiden för brytningen var under 1800-talet, då det var en hel industri. Det finns anor redan från 1100-talet, då munkarna påbörjade kvarnstensbrytning. Brytningen tog slut 1919, då det kom nya material att använda till kvarnstenar. Museet invigdes 1933 och är väl värt ett besök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar