tisdag 31 juli 2012

Dagens notiser

Idag fick man passa på att jobba mellan skurarna. Vi hade också sällskap av två kopparödlor. Men de försvann fort när jag flyttat på markduken de fanns under. Lika bra det, tycker jag.


Här finns en fröställning i en av våra Magnolier. Rätt kul utseende tycker jag, 
så jag kunde inte låta bli att ta en bild.



"Skörden" av gallrad kart. Det känns synd att plocka bort dem, men är nödvändigt. 
Så nu ser vi fram emot fina äpplen.



Lycka

Lycka för mig är inte att ha en perfekt trädgård. Det är lycka för mig att ha en trädgård att trivas i. Jag känner mig harmonisk bland alla gröna färgnyanser och blommor som lyser upp. Jag älskar nog de flesta blommor och favoriten är den som just för dagen blommar. Jag är en väldigt hemkär person.

Det finns så många tjusiga trädgårdar och så många som är oerhört kunniga inom området. Men jag njuter av vår "torparträdgård" med olika härliga inslag. Att besöka andras trädgårdar ger mycket inspiration, men jag känner ingen avundsjuka eller stress för att uppnå det perfekta resultatet. Många gånger så är det små detaljer som skänker glädje.

Men den största lyckan av alla är då barnbarnet kommer. Det är så roligt att se henne i trädgården eller skogen. Jag hoppas att det ska ge henne lite inspiration för framtiden. Hon bor ju just nu helt underbart i skärgårdsmiljö på Värmdö, med naturen inpå knuten. Så naturintresset kommer hon nog att få med sig. Familjen har rådjur i trädgården, mycket fåglar och härliga ekar. Det är en fantastisk miljö att få vara i också.


Här är ett litet bildcollage från käraste besöken. Bilderna är från 2008 - 2012.
Elsa är nu 6,5 år gammal och det roligaste hon vet hos oss, är när kära sysslingen Alice kommer och hälsar på.








måndag 30 juli 2012

Kabbeleka

På våren finns massor av Kabbeleka vid bäcken. 
Det är några högtidsveckor då man kan njuta av dem.

Vatten

Att ha vatten i trädgården är både nödvändigt och vackert. Vi samlar regnvatten i tunnor och vi är lyckliga nog att ha en riktig bäck som rinner genom fastigheten och som finns i gränsen mellan trädgården och skogen. I år har det myckna regnandet inneburit att bäcken inte torkat ut någon gång. Vi har också låtit gräva en damm i vilken bäcken passerar. Den är inte jättestor men den rymmer en vacker näckros, som precis har börjat blomma.


Idag var fem stora blommor utslagna. De är vita med gult 
i mitten och enligt mitt tycke jättevackra.



Bäcken i sig kräver ganska mycket arbete med att rensas regelbundet. 
Här syns inloppet till dammen. 







Nya Plantor

Givetvis kom vi hem igår med lite nya plantor. Dels köpte vi i Göteborg på Botan, dels fick vi av våra vänner. Så idag ska det inhandlas mera jord.




 När det gäller inköp av plantor så kommer många från Botan, men vi älskar att besöka Zetas i Stockholm varje gång vi passerar. Det är en anrik trädgårdsförsäljning och det är lätt att få "habegär" där. Dessutom har en del plantor köpts vid diverse trädgårdsresor anordnade av Vara Trädgårdsförening.


Maken har ständigt nya plantor på gång - många är satta som frö. 
Inköp av frön sker bland annat från England. 



Vidare bjuder moder natur på diverse plantor. 
Många oönskade men även sådana vi tycker om och vill ha.

söndag 29 juli 2012

Utflykt

Idag har vi varit på utflykt till Göteborgs Botaniska trädgård. Vi gör detta varje år tillsammans med Bosse och Margareta, som är våra allra bästa vänner. Som vanligt fanns mycket vackert att titta på. I år var det kaktustema. 






Dessutom fick vi se våra vänners fina trädgård också. 
Den är belägen i Kvänum och är en riktig visningsträdgård.




lördag 28 juli 2012

Dagens notiser

En liten ödla vid södergaveln - hann inte fota den.

7-8 tranor flög över vid middagstid. Något oväntat tyckte jag.

Som den uppmärksamme besökaren noterat står det att inläggen är upplagda av Andrine. Jag vill bara klarlägga att det är jag, Lisbeth, som skriver. Andrine hjälpte mig att starta bloggen och ska inte behöva stå till svars för mina inlägg. Men ett stort tack för all hjälp.


Härligt med ved inför vintersäsongen. 



Så här såg vedboden ut innan äldste sonen fick ordning på den igen.


Ölandstok

Jag vet att det inte är alla som uppskattar ölandstoken. Den har väl varit vanlig som häckväxt och kanske även sett risig ut ibland. Vi har en enda buske av token med ganska stora blommor på. Den gör mig faktiskt glad när alla små solar lyser nu under högsommaren.

Viltappen

Nu har jag laddat ner en ny app. Det är Svenska Jägareförbundet, som släppt en app som visar vanliga däggdjur (och en del fåglar). Man kan bland annat se spårens utseende och även höra hur de låter. Spännande med spåren inför vinterns promenader i skogen, tycker jag.

fredag 27 juli 2012

Fjärilsdag

Det har varit en fantastisk dag med massor av fjärilar. 



Strålande väder och en utsikt att bli glad av.



Dessutom har svärmor varit här på lunch och eftermiddagsfika. 
Vinbären är mogna så jag passade på att baka en vinbärskaka. 
Receptet har jag fått av en vän och arbetskamrat - Anita.






Projekt


Att ha hus, trädgård och även lite skog innebär att det ständigt finns en massa projekt att ta tag i. Jag gillar att göra listor och prioritera. Vissa saker måste givetvis anpassas till väder och vind. Många projekt har vi klarat av men annat väntar på att bli genomfört. Maken får ofta dra det tunga lasset men jag försöker fixa ett och annat.

Jag njuter då något är avklarat, men ofta är det återkommande aktiviteter som aldrig tar slut. Någon har sagt att en trädgård aldrig ska bli klar och det är väl meningen med trädgården att alltid ha något att göra. 


I år kom den här underbara buskpionen på plats. Vi hade inte hjärta att ta bort knopparna utan den fick blomma med två blommor och därefter togs de snabbt bort. Plantan ser väldigt pigg ut och vi hoppas på nya blommor nästa försommar. Namnet på busken är "Yellow Crown" och är inhandlad på Zetas trädgård i Stockholm.





Elefanttunga

Jag har en märklig krukväxt, som heter Elefanttunga. Vi fick den i present av Ella för 7-8 år sedan. De senaste åren har den blommat flera gånger. Bladen är breda och platta. Blomman är enklare att visa på bild än beskriva. Den är i alla fall lättskött, den får lite vatten varje lördag. Det är riktigt roligt att se den trivas och blomma.

torsdag 26 juli 2012

Dagens små händelser

Vem snodde mitt bananskal? Låg kvar ute igår kväll, skulle till komposten idag. Men imorse var det spårlöst borta! Ett bananskal....


Under dagen träffade jag på den här vackra kompisen. 
Var nog ca 8-9 cm lång, bara kroppen. Sen var det långa ben också...



Vi har även härjat i vårt ena äppleträd. Gallrat kart och hängt tyngder i grenar. 
Sedan har vi också klippt det en del - även om det ska bli mer tuktat efter skörden. 
Det är ett Transparente Blanche, så äpplena är mogna redan i september.





Djurliv

Det finns gott om rådjur i trakten. Det är svårt att ha trädgård om man måste dela allt med dem. Därför hägnade vi för några år sedan in det som är mer odlad trädgård. Visserligen har de tagit sig in några gånger men till största delen finns de utanför trädgården idag.

Andra större djur är älg och hjort. De finns ganska sparsamt, så än är de inga större problem för oss. Vildsvin börjar närma sig och vi funderar en hel del vad vi kan göra för att stoppa dem. Någon enstaka hare och även räv har synts. Dessutom finns en del katter som kommer förbi.

Vi jagar inte själva utan jakträttigheterna har ett jaktlag i området fått.

Andra djur av mindre storlek som kopparödla, salamander, massor av grodor och en och annan snok finns. Jag har vant mig vid detta, men tycker fortfarande att det är lite läskigt då något ringlar iväg. Vid ett tillfälle såg jag också en huggorm i utkanten mot skogen. Alla de här djuren är ju fridlysta och ska man leva nära naturen så får man också dela den med dem.

Dessutom finns det svarta skogssniglar och snäckor. De är tyvärr väldigt glupska och de försöker vi begränsa i antal. Som tur är, är vi än förskonade från den spanska skogssnigeln (peppar, peppar...). En och annan mus och även sork/mullvad finns.

Fåglar finns i massor och det kommer jag nog tillbaka till en annan dag. De hjälper oss bland annat i jakten på insekter vi inte vill ha. Insekterna är av stor variation och de flesta har jag inget namn på. Fjärilar är alltid ett trevligt inslag och igår såg jag årets första trollslända.

Vad som däremot inte är trevligt så är det fästingar. De vill gärna fastna på oss, så i år har vi skaffat en liten apparat att bära, som sänder ut ultraljud. Jag tror faktiskt att det hjälper till viss del. I år är det också mycket myggor, vilket säkert beror på allt vatten som stått i skogen.


Här är ett exempel på en för mig okänd insekt. Grann färg i alla fall.


onsdag 25 juli 2012

Kontemplation

28 grader varmt under dagen har gett en helt fantastisk kväll. Visserligen får myggjagaren vara på, och planering för plantering har varit på tapeten.

Under tiden har jag njutit av den lågt stående solen bakom träd och buskar.



Dessutom växer en alldeles underbar storblommig clematis i blickfånget. 
Det är en estnisk variant som också kallas "vita damen".


Lugnåsberget

Som jag nämnt bor vi på Lugnåsberget. Det är ett av Västergötlands minsta platåberg, men saknar det översta lagret med diabas. Berget kallas också i folkmun för "Kinnekulles lillasyster" och är naturskönt som den mer berömda "storasystern". Här finns bland annat mycket ädellövträd.

Det är också en gammal kulturbygd. Redan på 1100-talet började munkar att bryta kvarnstenar i berget. På 1800-talet var det en storindustri och idag finns ett museum med en gruva som är öppen för allmänheten. 1919 bröts den sista stenen, eftersom det kom mer moderna material då. Gruvan med tillhörande område heter Minnesfjället och är en av få kvarnstensgruvor i världen som är öppna för allmänheten.

Man ser mycket rester runt omkring berget från det hårda arbetet. Själv känner jag en stor vördnad inför det historiska perspektivet. Det hårda slitet ledde bland annat till att området fick heta "änkornas by" eftersom männen som arbetade i gruvorna ofta dog unga av stendammslunga.


Är du nyfiken på mer fakta omkring detta så kan man söka på " Minnesfjället Lugnås", för att få mer information. 



Blomsterglädje

Nu har vår vackra hibiskus i söderfönstret slagit ut.

tisdag 24 juli 2012

Kvällspromenad

En promenad för att leta kantareller innebar motion, ca 3 l svamp och massor av mygg och annan ohyra. Det var varmt och bökigt men nu ser vi fram emot en god svampomelett.

Historik

Vårt torp är också min fars barndomshem. Han växte upp här på 1910 och 20-talet. Det torparlivet var nog ganska hårt många gånger.

Vi köpte fastigheten för ca 25 år sedan, började anlägga trädgården för ca 15 år sedan och flyttade hit permanent år 2009. Vi har haft god hjälp av sönerna med familjer både vid renovering och röjning för trädgård. Maken är "trädgårdsmästaren" och jag är med och tycker och tänker. Farfar är en trädgårdsälva säger barnbarnet.

Det finns en del kvar av det gamla i trädgården både av träd, buskar och perenner. Jag tycker att det är trevligt att behålla den gamla karaktären och vara glad åt gamla växter som kommer tillbaka.


Här är den sista skälvande blomman av doftpionen. En planta som stått här lång tid.



Givetvis finns här härliga bondpioner också. Den här plantan står som en solitär 
och är rejält stor. Den är underbar då den blommar i juni.



Här finns också några borstnejlikor. De kommer givetvis där det passar dem.



Vi har även aklejor i blandade färger, fingerborgsblommor (rosa och vita), en stor vit syren, stormhatt och riddarsporre. På våren finns pärlhyacinter, vårkrage, förgätmigej och snödroppar. Allt detta har funnits i trädgården sedan länge men gläder oss fortfarande - en del på de mest osannolika platser som man kan tänka sig.

Sedan finns här gamla äppleträd, körsbärsträd, vinbärsbuskar och rabarber. Så en och annan paj blir det.

måndag 23 juli 2012

Aktuella trädgårdsbilder från morgonen


Här syns vår strimlönn och i bakgrunden skymtar glanskörsbäret. Här finns en del perenner som praktbetonika, hosta och astilbe


.
Här finns fler astilbe och ytterligare en hosta. Vackert ihop tycker jag.



Här är ett verkligt skötebarn. Kanadaliljor uppdragna från frön. 
Dessa har blivit höga och blommar rikligt i år.



Stewartian (Skenkamelia) är en annan favorit som nu är ca 2 m hög och 
har många blommor. Den får växa skyddat för att klara sig.



Här syns torpets gamla brunn med en kvarnsten som överdel. Den kommer från den gamla kvarnstensbrytningen som hade sin storhetstid under 1800-talet i trakten. Svåra arbetsförhållanden hade de och om någon kvarnsten sprack var den förstörd och kunde därmed användas till annat.


En av våra grindar syns också - hemgjord av mig själv. Vi har fått hägna in den del som vi räknar som trädgård, beroende på antalet rådjur i trakten. Nu börjar det även komma en och annan hjort i trakten. Älg är mer sällsynt, men även vildsvin har setts i skogen.


På sista bilden idag finns en av våra clematisar i favoritfärg.



Morgonpromenad

Varje morgon tar jag en promenad genom trädgården. det är alltid lika roligt att se om något nytt har kommit upp eller som nu på sensommaren har försvunnit eller vissnat. Fortfarande finns mycket vackert att njuta av, inte minst vackra bladverk men även en hel del blommor. Jag passade på att ta lite fotografier som kan vara trevliga att njuta av senare på året.



Övning dag 2

Idag har vi haft trädgårdsfest. Närmaste släkten med flera små barn. Mycket mat och även lekar. Vi hade riktig tur med vädret och kunde sitta ute, även om det blev en och annan filt över några axlar och även helkropp. Det finns många myggor men vi har en en effektiv myggjagare som hjälp.

lördag 21 juli 2012

Nybörjare

Idag har vi första övningen omkring min egen blogg. Jag börjar med att hitta en vacker bild som introduktion.



Här är en svavelpion av den icke äkta sorten, men den är också vacker även om den är mycket blekare gul än den äkta. Den blommar i slutet av maj.