Maken har byggt och satt upp ett antal fågelholkar och de brukar bli bebodda. Den Grå Flugsnapparen har fått en särskild stolpe att sitta på och spana efter godsaker. Det är en särskild glädje då den fågeln kommer på våren. En annan fågel vi gärna väntar på är Sädesärlan. Den ska komma omkring den 10.e april och det brukar stämma ganska bra.
Andra fåglar vi ser ofta är givetvis de vanligaste - Blåmes och Talgoxe. Sedan finns det Rödhake, Svartvit Flugsnappare, Nötväcka och en massa andra arter.
På vintern matar vi fåglarna och det går åt ansenliga mängder klot, solrosfrön, hampfrön och jordnötter. Havre är de inte särskilt förtjusta i, inte heller vete eller råg. Jag brukar också hänga ut vanligt matfett. Sedan kollar vi varje dag vad vi har för besökare - Stjärtmesar och Domherrar är härliga att se. Jag brukar rapportera in till Svenska Ornitologiska Förbundet vad vi har för besökare. Det brukar vara sista helgen i januari, som man ska räkna. Lite besvärligt kan det vara ibland då en hel flock kan dyka upp - men det går med lite tålamod.
Lite större fåglar som vi får besök av året runt är Hackspettar, Nötskrikor och Koltrastar. Det kan komma en och annan Sparvhök också. Ibland ser vi resterna av deras måltid.
När frukosten intas utomhus ackompanjeras vi ofta av Skogsduvornas dova hoande och även av Hackspettens trumvirvlar. En och annan fågel är också missnöjd med vårt sällskap och försöker tjattra bort oss.
En del fåglar ser vi bara i luften. Dit hör Ormvråk och en massa Korpar. Korparna är många och rejält stora. Tranor flyger över då de flyttar på våren, respektive hösten, och det ljudet går inte att missta sig på. Jag älskar ljudet av Tranorna. Det lär finnas Kungsörn också i området, men den har vi inte lyckats se än.
Fågellivet är så påtagligt för oss att det säkert blir en och annan rapport om dem i fortsättningen också.
Här har jag lyckats fånga ett par Talgoxar på bild, annars är jag dålig på att fota just fåglar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar