torsdag 2 augusti 2012

Ogräs

Vad är ogräs egentligen? Jag tror att det är något som var och en bestämmer i sin egen trädgård. Några är mer generella - Maskros och Brännässlor tycker nog de flesta är ogräs. Vi har också sådana. Även om en ensam maskrosblomma faktiskt är vacker, så blir mängden jobbig. Brännnässlor är nödvändiga för vissa fjärilars larver, men är jobbiga om de blir för många och finns på fel platser.

I vår trädgård finns många exempel på växter som sitter fel och kanske blivit för många. Men en del är fina ändå. Jag älskar till exempel när Förgätmigejen blommar på vår/försommar. Men hos oss kommer de precis överallt. Så en del får faktiskt stryka på foten. I gräsmattan har vi tidigt på våren en massa Vårlök. Så det är inte förrän den har blommat över som vi kan klippa gräset förstås.

Vi har en del i trädgården som är en vildblomsteräng. På våren är den vit av Vitsippor (inte ogräs) och på sommaren finns Aklejor, Nattviol och Midsommarblomster - härligt. Men sen finns det Älggräs och Hundkex. Båda två känns som ogräs. Midsommarblomstren har också en tendens att komma överallt. Så de får vi också hålla efter där de inte ska vara.

Naturen tycker ju inte om öppen jord utan strävar alltid efter att fylla ut den med växter. Ibland måste man välja om man ska slåss emot eller bara hänga med.


Här syns gräsmattan full med Vårlök på våren.



En välkommen gäst i trädgården. 
Gullvivan gläder oss på många olika ställen.



Här syns Förgätmigejen. 
Här är också en mer förädlad sort med variegerade blad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar